PHOTOGRAPHY | Iets over bokeh en de D750

zondag, november 29, 2015


Hello lieve mensen! Vandaag weer even een leuk verhaaltje vol tips over bokeh-fotografie voor je blog en wat extra foto's die ik met de D750 heb gemaakt! Lees snel verder :)


Pas las ik een aantal artikelen over blogfotografie die vol fouten stonden, dus daarom dacht ik als fotografie studente 'Dit ga ik even goed uitleggen'. Het ging onder andere over het 'bokeh' effect en ik zie heel veel bloggers die er nog een beetje mee struggelen, dus bijdeze een snelcursus bokeh!Goed. Het is natuurlijk herfst en dat betekent dat je je fotografietechniek aan moet gaan passen aan het licht wat je hebt (of wat je in mijn geval niet hebt). Je kan een aantal dingen doen, namelijk:

1.) Je ISO omhoog. Het beste is om je ISO op 100 te houden, want ga je hoger, krijg je meer ruis. Wel wordt er meer licht opgenomen als je je ISO hoger zet, dus heb je een camera wiens sensor goed genoeg ruis reduceert als je hem omhoog zet, kan je dit doen. Om maar even voor mezelf te spreken, met een Canon 400D kan dit niet, de sensor is bagger, dus ik krijg gelijk mega veel ruis helaas.
2.) Een laag diafragma. Hoe laag je diafragma kan, is afhankelijk van het objectief (de lens) die je gebruikt. Heb je een 50mm, dan kan hij vaak op F1,8 of zelfs F1.4, maar helaas voor mij, is het laagste diafragma F4,0. Even een korte uitleg over wat diafragma inhoudt: Diafragma heeft invloed op de hoeveelheid licht die binnenkomt en op de scherpte/diepte. Het diafragma is als het ware een gat in het objectief waar het licht doorheen komt. Bij een laag diafragmagetal is het gat heel groot en kan er veel licht naar binnen, waardoor je foto lichter wordt. Ook heb je bij een laag diafragma weinig scherpte/diepte, wat een laag diafragma dus geschikt maakt voor bokeh, maar later meer daarover. Bij een hoog diafragmagetal zoals F22 is het gat heel klein en komt er dus ook weinig licht naar binnen. Wel heb je veel scherpte/diepte wat deze diafragmakeuze heel geschikt maakt om bijvoorbeeld landschappen te fotograferen waarbij je alles scherp wil hebben.
3.) Op statief met een langzamere sluitertijd. Kijk, producten bewegen niet, dus als bovenstaande opties niet lukken, pak dan een statief en kies een langzamere sluitertijd. Hoe langzamer je je sluitertijd zet, hoe meer licht er binnenkomt en het tegenovergestelde bij een snelle sluitertijd. Je hebt wel echt een statief nodig als je kiest voor een langzamere sluitertijd, want hoe stil je je handen ook kan houden, zelfs de kleinste bewegingen zie je al terug in de foto. Een statief is gewoon stabiel en je krijgt geen bewegingsonscherpte in je foto.

Okey en nu verder. Voor bokeh heb je natuurlijk lampjes of kaarsjes nodig. Die hang je op of leg/zet je neer. Het product wat je wil gaan fotograferen leg je een op een ruime afstand voor de lampjes/kaarsjes of je houd het eventueel vast. Zet je camera op statief (als je met een langzame sluitertijd werkt en zoom helemaal in. Als je product niet meer in het kader past, zet je je camera verder weg. Zet je camera op manual en zet je diafragma op het laagst wat je objectief kan (F.4,0 in mijn geval) en je ISO op 100. Nu is het gewoon een beetje experimenteren met je sluitertijd. Wordt je foto te donker, zet je hem langzamer (naar links draaien), wordt je foto te licht, zet je hem sneller (naar rechts draaien). Als je het goed hebt gedaan, krijg je een soortgelijk resultaat als de titelfoto of de foto hieronder en als het echt niet lukt qua licht, smokkel je er gewoon een beetje licht bij in je bewerkingsprogramma ;)


En nu wat anders. Ik heb deze week de Nikon D750 geleend van school. De D750 is een FX (Fullframe) camera, wat betekent dat de beeldsensor een stuk groter is en je daardoor veiliger je ISO omhoog kan zetten, zonder dat je gelijk alle pixels kan tellen. Verder staat het natuurlijk heel classy om met een FX te fotograferen. Helaas komt aan lenen ook een einde, want morgen moet hij weer terug. Om even te laten zien hoe spectaculair de ISO werkt, even wat foto's van mijn donkere kamertje die ineens veel lichter werd op beeld, thanks ISO 8000 met minimale ruis!Thanks voor het lezen,
Liefs, Nadine :)

© New Fotografie, de foto's in dit artikel zijn mijn eigendom en mogen niet overgenomen worden. Ook niet met bronvermelding!

You Might Also Like

2 reacties

Leuk dat je een reactie achterlaat! Ik lees en beantwoord alles! :) Helaas worden anonieme reacties verwijderd, tenzij je naam in de reactie vermeld staat.